Fit worden

Welkom op mijn eerste blog.

Mijn naam is ……….., ik ben (personal) fitness trainer van beroep. Graag deel ik mijn visie over allerlei zaken die met fitness te maken hebben. Om dit structureel te blijven doen, dat wil zeggen om de paar weken, zal dit wellicht de moeilijkste blog zijn die ik schrijf. Want, waar begin je met iemand uit te leggen hoe hij of zij fit kan worden als je niemand voor je hebt die je specifieke vragen stelt of aangeeft waar hij of zij aan wil werken? Daarnaast is het zo dat dit voor mij de eerste blog is in mijn leven die ik schrijf. Hahaha, er is voor alles een eerste keer!
Ik heb besloten om maar eens te beginnen met het definiëren en analyseren van een aantal woorden die in mijn tak van sport, of werk (knipoog), vaak gebruikt worden om de doelstelling(en) van een klant te omschrijven. Denk aan Fit, Afvallen, Conditie, Strakker, Sterker etc…. Als het woord voor jou iets anders betekent , dan wordt het voor de trainer al moeilijk om die doelstelling te behalen.

Laten we eens beginnen met het woord Fit (fitness, fitheid)!
Wat voor de een “fit zijn” betekent, hoeft voor een ander natuurlijk niet precies hetzelfde te beteken. Dat is ook prima. Je zult merken dat deze blogs niet zullen gaan over vaste definities maar juist het verkondigen van een mening en door middel van feedback op deze blogs de eeuwig dynamische wereld van fitness draaiend te houden. Shakespeare zei: What’s in a name? En Soren Kierkegaard zei: If you name me, you negate me. Hoe dan ook hier een visie op het woord Fit.

Fit zijn is zowel een Mentale als een Fysieke situatie

Als eerste wil ik ingaan op de mentale situatie. Het mag duidelijk zijn dat de mentale staat van zijn, de fysieke beïnvloed en vice versa. Als iemand een traumatische ervaring heeft meegemaakt kan dat direct een aanslag plegen op het zenuwstelsel. Denk aan shellshock. Maar ook veel minder ernstige geestelijke invloeden maken een verschil op het fysiek. Het einde van een relatie kan betekenen dat de een heel hard gaat trainen en op zijn voeding gaat letten om te bewijzen aan zichzelf of de ex partner dat het goed gaat, terwijl de ander misschien Of het kan zijn bij de pakken neer gaat zitten en nergens meer zin in heeft. De een komt heel erg aan door middel van emotioneel eten en de ander valt verschrikkelijk af omdat die geen hap door zijn keel krijgt. Uiteraard doen wij als personal trainers ook het een en ander aan life-style en mental coaching maar we zijn meestal geen afgestuurde psychologen. Wij zullen in deze blogs voornamelijk ingaan op het fysieke Fit zijn. Daar ligt immers onze specialiteit. Het mooie is dat we ook weten dat als men meer gaat letten op de drie factoren die invloed hebben op de fysieke fitheid namelijk; voeding, rust en beweging, dat ook chemische stofjes (endorfine en dopamine) in je lichaam aangemaakt worden die ook in de hersens terecht komen en zodoende ook de mentale fitheid doen toenemen. Ik hoop dus dat de lezer op basis van het voorgaande zich realiseert dat er altijd kans is op progressie mits er een bepaald bewustzijn is en kennis vergaard wordt. VANDAAR DEZE BLOGS. Let’s do it together and make it better!

In mijn volgende blog zullen we dieper ingaan op Rust, Beweging en Voeding.

By | 2018-03-20T16:59:54+00:00 december 5th, 2016|0 Comments

Leave A Comment